Klimaatfonds Nederland voorziet alle inwoners van Fries dorp van groene stroom

De eerste vruchten van het harde werk in de wintermaanden kunnen worden geplukt. Met meerdere grootschalige zonneparken gelijktijdig in aanbouw is Klimaatfonds Nederland verheugd te kunnen melden dat het eerste park van 2021 deze maand is aangesloten op het publieke elektriciteitsnet. Nu de voorjaarszon zich deze dagen weer uitbundig laat zien wordt de elektriciteit in Vegelinsoord en omstreken duurzaam opgewekt.

Lokaal initiatief

Het gaat om een 7.5 hectare groot zonnepark, geheel lokaal geïnitieerd en ontwikkeld. De landeigenaar van het project runde onder meer een boerenbedrijf waarvoor geen opvolging beschikbaar was. Hij besloot daarom bij te dragen aan de lokale energietransitie door zijn land ter beschikking te stellen voor de opwekking van duurzame energie. Samen met zijn neef heeft hij het gehele ontwikkeltraject zelfstandig uitgevoerd. Toen het project bijna bouwrijp was, is de landeigenaar op zoek gegaan naar een partij om samen met hem de verdere realisatie te bewerkstelligen. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor Klimaatfonds Nederland vanwege de ervaring, de lange termijn betrokkenheid en het Nederlandse kapitaal.

Nederlands kapitaal en betrokken investeerder

“Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor Klimaatfonds Nederland als investeerder en lange termijn beheerder van ons zonnepark was het feit dat zij met Nederlands kapitaal investeren en dat ze zeer betrokken zijn bij de realisatie” aldus de landeigenaar en initiatiefnemer van het project, Broer Hielkema. “Het zonnepark wordt gerealiseerd op mijn eigen grond en dan wil je ook weten dat je met een betrouwbare en Nederlandse partij in zee gaat voor de gehele looptijd van het project. Vanaf het eerste contact is het proces met Klimaatfonds Nederland zeer prettig verlopen, ze denken echt mee in het proces, hebben alle benodigde expertise in huis en dragen gericht bij aan oplossingen en optimalisaties gedurende het afronden van het ontwikkelproces.”

Volledig verduurzaamd         

Het zonnepark levert jaarlijks ongeveer 7.300 MWh, voldoende energie om het gehele dorp Vegelinsoord en haar directe omgeving van groene stroom te voorzien. “We zijn erg blij dat wij met dit park zo’n grote bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de regio.” Aldus Mark Straver, technisch directeur bij Klimaatfonds Nederland. “Naast de verduurzaming van de stroom zullen we tevens werken aan het vergroten van de biodiversiteit van het park.” Het zonnepark is aangelegd naast een afvalverwerkingsbedrijf waar voorheen geen plek was voor natuur. “Nu wordt er langs het afwateringskanaal van het waterschap ruim 30 meter vrijgehouden voor een rustlandschap, leggen we een milieuvriendelijk oever aan en werken we samen met een ecoloog om te onderzoeken hoe we de komende jaren de biodiversiteit op het land zoveel mogelijk kunnen vergroten.”

www.klimaatfonds.nl

unnamed-2.jpg
Floris Leuftink