Een zonnige start van 2024!

Een zonnige start voor Klimaatfonds Nederland met de bouw van twee zonneparken!

De bouw van meer dan 70 MWp is in volle gang, verdeeld over twee projecten: Zonnepark Van der Duijnspolder en Zonnepark Markiezaat. De projectfinanciering is in december succesvol afgerond en daarmee kon ook de bouw direct beginnen. Aan het begin van de zomer, wanneer de zon weer flink gaat schijnen, worden beide projecten opgeleverd, waarmee we bijna 120.000 zonnepanelen aan onze operationele portfolio toevoegen!

Beide zonneparken, ontwikkeld door ZonXP/EnergieXP en daarna gezamenlijk geoptimaliseerd, integreren de grond tussen de zonnepanelen én 12 hectare natuur om de landschappelijke inpassing ecologisch te beheren. De toevoeging van natuurgrond zorgt voor aanzienlijke verbetering van de ecologie en biodiversiteit. Bij de zonneparken wordt ecologisch en agrarisch dubbelgebruik gerealiseerd, met incidentele begrazing door schapen en de implementatie van een patrijspoort. Ook is sprake van lokale participatie waarbij de grondeigenaar mede-eigenaar is van het project.

 Corporate Power Purchase Agreements (CPPA) in actie! 

De samenwerking met Allego is verder versterkt door de ondertekening van een tweede CPPA, ditmaal voor Zonnepark Van der Duijnspolder. Met dit zonnepark zal Klimaatfonds Nederland aan Allego genoeg duurzame elektriciteit leveren om maar liefst 1.200.000 elektrische auto's per jaar op te laden!

Klimaatfonds Nederland maakt het mogelijk voor bedrijven om scope 2 emissies te verminderen door direct duurzame energie uit ons portfolio af te nemen. Allego versnelt de transitie naar duurzame mobiliteit, en met deze tweede CPPA dragen we opnieuw bij aan de ambitieuze doelstellingen van Allego.
Veel dank aan alle partijen die betrokken zijn (geweest) bij de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van deze zonneparken. Opdat de zon maar veel mag schijnen!

Floris Leuftink